kaszotto z pieczarkami


Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 300 g pieczarek
- 2 spore cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150 ml białego wina półwytrawnego
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowujemy bulion.

Cebulę kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy kaszę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy bulion, ale tylko tyle, żeby przykrył kaszę. Zmniejszamy ogień. Co chwilę mieszamy. Gdy kasza wypije pierwszą porcję bulionu zalewamy ja winem. Później małymi porcjami dodajemy bulion, aż pęczak zmięknie i przestanie go chłonąć.

Na drugiej patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła. Podsmażamy na niej pokrojone w grube plastry pieczarki i czosnek. Kiedy się ładnie zarumienią, dodajemy je do pęczaku i dusimy razem przez chwilę cały czas mieszając.

Podajemy od razu posypane natką pietruszki

Inspiracja -> "Bike&Cook"

Komentarze