Przepis
pochodzi z książki Agnieszki Maciąg. Jest prosty i przepyszny.
Składniki
- 1
szklanka płatków owsianych
- 1
szklanka otrębów owsianych
- 1/2
szklanki pestek słonecznika (myślę, że może być więcej)
- 1/2
szklanki ziaren sezamu
- 1/2
szklanki siekanych orzechów laskowych
- 1/2
szklanki siekanych migdałów
- 4
łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron (rzepakowy też się sprawdził)
- 1/4
szklanki płynnego miodu (może być też stały)
- 1/2
szklanki suszonej żurawiny (drobno posiekałam)
- 1/2
szklanki rodzynek (w związku z niemal wrodzoną niechęcią do rodzynek nie dodałam
ich)
Piekarnik
nagrzać do 140°C.
W misce
wymieszać płatki, otręby, orzechy i pestki.
Delikatnie
podgrzać w rondlu olej i miód do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i
dodać mieszankę płatków i dobrze wymieszać.
Całość
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 min na złocisty kolor, co jakiś
czas mieszając.
Po
wyjęciu z piekarnika dodać owoce suszone wymieszać i wystudzić. Dopiero wtedy
granola będzie chrupiąca. Wtedy można ją pokruszyć i przesypać do szczelnego
opakowania.
Komentarze