granola


Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg. Jest prosty i przepyszny.

Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (myślę, że może być więcej)
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki siekanych migdałów
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron (rzepakowy też się sprawdził)
- 1/4 szklanki płynnego miodu (może być też stały)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (drobno posiekałam)
- 1/2 szklanki rodzynek (w związku z niemal wrodzoną niechęcią do rodzynek nie dodałam ich)

Piekarnik nagrzać do 140°C.

W misce wymieszać płatki, otręby, orzechy i pestki. 

Delikatnie podgrzać w rondlu olej i miód do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać mieszankę płatków i dobrze wymieszać. 

Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piec ok. 50 min na złocisty kolor, co jakiś czas mieszając. 

Po wyjęciu z piekarnika dodać owoce suszone wymieszać i wystudzić. Dopiero wtedy granola będzie chrupiąca. Wtedy można ją pokruszyć i przesypać do szczelnego opakowania. 



Komentarze