drożdżówki z serem



Wspomnienie dzieciństwa. Wychodzi około 24 niedużych drożdżóweczek. Pysznych, nie za słodkich.

Ciasto:
500 g mąki pszennej 
- 2 łyżki cukru 
- 40 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1-2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 60 g masła

Nadzienie:
1 jajko + 1 żółtko
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
80 g gęstej śmietany 18%
500 g twarogu, pokrojonego na kawałki

- 1 białko, do posmarowania drożdżówek


Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok do ostygnięcia.

Lekko ciepłe mleko wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 3-4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Twaróg rozdrobić w misce, dodać jajko, śmietanę i cukier. Zmiksować blendującą końcówka miksera tak, by nie pozostały grudki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 9 cm.


Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15 min, aby podrosły. Następnie zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno miało średnicę 6 cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).

Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Komentarze