chlebek bananowy


Właściwie bardziej ciasto niż chlebek - pyszne, puszyste, rozpływa się w ustach.

Składniki:
- 200 g mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- 2 duże garście pokrojonych orzechów – laskowych, włoskich i migdałów
- łyżka posiekanej żurawiny
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka cynamonu

Dodatki mogą być różne: mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady, kakao itd.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.

Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę.

Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.

Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka".

Przepis, z niewielkimi zmianami pochodzi ze strony www.kuchennykredens.pl


Komentarze