Właściwie bardziej ciasto niż chlebek - pyszne, puszyste, rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1/2 szklanki
oleju
- 4 dojrzałe
banany
- 1 łyżeczka
sody
- 1/3 szklanki
cukru
- szczypta
soli
- 2 jaja
- 2 duże
garście pokrojonych orzechów – laskowych, włoskich i migdałów
- łyżka
posiekanej żurawiny
- łyżka
kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka
cynamonu
Dodatki mogą
być różne: mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon,
kawałki czekolady, kakao itd.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się
już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi
składnikami. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka".
Przepis, z niewielkimi zmianami pochodzi ze strony www.kuchennykredens.pl
Komentarze