Chrzan z jajkiem:
- słoiczek chrzanu (Polonaise)
- 1 ugotowane na twardo jajko
- łyżeczka majonezu
Chrzan przekładamy na sitko, delikatnie odciskamy.
Jajko ścieramy na drobniuteńkim tarku.
Wszystko razem mieszamy.
Roladki z szynki w galarecie:
- ok. 30 plastrów szynki konserwowej (ok. 500 g)
- słoiczek ogórków konserwowych
- 1/2 sporej czerwonej papryki
- opakowanie sera feta (270 g)
- serek śmietankowy Almette (150 g)
- serek topiony z szynką Hochland (100 g)
- 1 litr wywaru z żelatyna
Sery przekładamy do miski i widelcem dokładnie ze sobą łączymy. Ogórki i paprykę drobniutko kroimy, przekładamy do serowej masy i mieszamy.
Na każdy plasterek szynki nakładamy po sporej łyżce masy, zawijamy w rulonik, wykładamy głębszy talerz.
Zalewamy płynna, ale zimną galaretka i wstawiamy do lodówki.
Sałatka jarzynowa:
- 3
ziemniaki
- 2-3
marchewki
- 1 spora pietruszka
- ¼ dużego
selera
- 4 jajka
- 3 ogórki
kiszone
- ½ średniej
cebuli
- ½ soczystego jabłka
- ½ puszki
kukurydzy
- ½ puszki
drobnego zielonego groszku
- majonez
(ilość w zależności jaką kto lubi konsystencję)
- 1-2
łyżeczki musztardy
- sól,
pieprz
Ziemniaki,
marchewkę, seler i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez
ok. 30-40 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę,
włożyć do dużej miski.
Jajka
ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w
kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
Ogórki,
cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki, kukurydzę i groszek
dobrze odcedzić. Wszystko dodać do miski.
Majonez połączyć
z musztardą solą i pieprzem. Wymieszać sałatkę.
Jajka faszerowane pieczarkami:
- 4 jaja
- 6 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- majonezu
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
- 6 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- majonezu
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Studzimy.
Cebulę drobniutko siekamy, pieczarki ścieramy na tarku o grubych oczkach. Smażymy na
maśle najpierw cebulę, którą delikatnie solimy. Po 1-2 minutach dodajemy pieczarki. Doprawiamy mocno do smaku solą i pieprzem.
Jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (2-3 gałązki). Gotową masę przekładamy do foliowego woreczka z odciętym rogiem.
Jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (2-3 gałązki). Gotową masę przekładamy do foliowego woreczka z odciętym rogiem.
Połówki jaj napełniamy farszem.
Jajka w sosie tatarskim:
- mały
słoiczek ogórków konserwowych
- pół słoika
marynowanych pieczarek
- 1 szalotka
(opcjonalnie)
- ok. szklanki majonezu
- 1 łyżka
siekanego szczypiorku
- 1 łyżka
siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki
soku z cytryny
- 1 łyżka
musztardy ostrej (angielskiej, Dijon)
- 1 łyżka
musztardy francuskiej
- po
szczypcie soli i pieprzu
Ogórki i pieczarki kroimy w niewielką kostkę, Szalotkę, szczypiorek i natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Komentarze