z wielkanocnego stołu


Chrzan z jajkiem:
- słoiczek chrzanu (Polonaise)
- 1 ugotowane na twardo jajko
- łyżeczka majonezu

Chrzan przekładamy na sitko, delikatnie odciskamy.
Jajko ścieramy na drobniuteńkim tarku. 
Wszystko razem mieszamy.


Roladki z szynki w galarecie:
- ok. 30 plastrów szynki konserwowej (ok. 500 g)
- słoiczek ogórków konserwowych
- 1/2 sporej czerwonej papryki
- opakowanie sera feta (270 g)
- serek śmietankowy Almette (150 g)
- serek topiony z szynką Hochland (100 g)
- 1 litr wywaru z żelatyna

Sery przekładamy do miski i widelcem dokładnie ze sobą łączymy. Ogórki i paprykę drobniutko kroimy, przekładamy do serowej masy i mieszamy.
Na każdy plasterek szynki nakładamy po sporej łyżce masy, zawijamy w rulonik, wykładamy głębszy talerz. 
Zalewamy płynna, ale zimną galaretka i wstawiamy do lodówki.


Sałatka jarzynowa:
- 3 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1 spora pietruszka
- ¼ dużego selera
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- ½ średniej cebuli
- ½  soczystego jabłka
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki drobnego zielonego groszku
- majonez (ilość w zależności jaką kto lubi konsystencję)
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą  i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki, kukurydzę i groszek dobrze odcedzić. Wszystko dodać do miski.
Majonez połączyć z musztardą solą i pieprzem. Wymieszać sałatkę.


Jajka faszerowane pieczarkami:
- 4 jaja
- 6 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- majonezu
- sól, pieprz,
- natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Studzimy. 
Cebulę drobniutko siekamy, pieczarki ścieramy na tarku o grubych oczkach. Smażymy na maśle najpierw cebulę, którą delikatnie solimy. Po 1-2 minutach dodajemy pieczarki. Doprawiamy mocno do smaku solą i pieprzem.
Jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (2-3 gałązki). Gotową masę przekładamy do foliowego woreczka z odciętym rogiem.
Połówki jaj napełniamy farszem.


Jajka w sosie tatarskim:
- mały słoiczek ogórków konserwowych
- pół słoika marynowanych pieczarek
- 1 szalotka (opcjonalnie)
- ok. szklanki majonezu
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy ostrej (angielskiej, Dijon)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- po szczypcie soli i pieprzu

Ogórki i pieczarki kroimy w niewielką kostkę, Szalotkę, szczypiorek i natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. 

Komentarze