torcik czekoladowy z wiśniami


Ciasto:
- 30 g masła
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki
- 30 g kakao
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)
- 300-350 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie do 3 łyżeczek cukru pudru (jeśli masa jest za gorzka)
- 170 g wiśni z syropu
- rum

Polewa
- 100 ml śmietanki
- 100 g czekolady

Jajka na 15 minut umieścić w miseczce z bardzo ciepłą wodą (nie gorącą!). Masło umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie zostawić do przestudzenia.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm (18 też dała radę) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka z cukrem umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, gęstą i puszystą masę (ok. 12- 15 minut). Łyżkę masy przełożyć do masła, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Do miski z jajkami w dwóch partiach przesiać mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Razem z drugą partią wmieszać masło.

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 ºC i piec ok. 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystudzenia.
Boki biszkoptu oddzielić delikatnie nożykiem od formy i zdjąć rant. Ciasto przekroić na 2 równe blaty.

Krem czekoladowy z wiśniami:
Wiśnie odcedzić z syropu i zalać rumem. Odstawić do nasączenia na ok. 1  godzinę.
Do małego garnuszka wlać 150 ml śmietany kremówki i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić do momentu, aż uzyskamy gęsty sos.

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy i ubijać, aż do uzyskania sztywnego kremu. 2/3 szklanki kremu odłożyć na później, do dekoracji. Do pozostałego kremu dodać namoczone wiśnie i dokładnie wymieszać. Pozostałym rumem nasączyć biszkopty.

Polewa:
Do metalowej miski połamać czekoladę, dolać śmietankę i w kąpieli wodnej przygotować polewę. Polewę wystudzić do temperatury pokojowej i lekko schłodzić żeby zgęstniała.

Na paterze umieścić pierwszy blat biszkoptu nasączony rumem. Można posmarować go dodatkowo powidłami/dżemem, a na wierzchu położyć kremem z wiśniami i całość wyrównać. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto polać polewą tak, aby delikatnie spływała po bokach. Wierzch udekorować rozetkami z kremu czekoladowego (wcześniej odłożonego). Chwilę schłodzić, aby polewa stwardniała.
Tort przechowywać w lodówce.


Inspiracja: najlepszesmakolyki.pl

Komentarze