Ciasto:
- 30 g
masła
- 3
jajka
- 80 g
cukru
- 60 g
mąki
- 30 g
kakao
-
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 150 g
czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)
-
300-350 ml śmietanki 30%
-
opcjonalnie do 3 łyżeczek cukru pudru (jeśli masa jest za gorzka)
- 170 g
wiśni z syropu
- rum
Polewa
- 100
ml śmietanki
- 100 g
czekolady
Jajka
na 15 minut umieścić w miseczce z bardzo ciepłą wodą (nie gorącą!). Masło
umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie zostawić do przestudzenia.
Dno
tortownicy o średnicy 20 cm (18 też dała radę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka z
cukrem umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną,
gęstą i puszystą masę (ok. 12- 15 minut). Łyżkę masy przełożyć do masła,
dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Do miski z jajkami w dwóch partiach
przesiać mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać, aż masa będzie
jednolita. Razem z drugą partią wmieszać masło.
Ciasto
przełożyć do tortownicy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na
180 ºC i piec ok. 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystudzenia.
Boki
biszkoptu oddzielić delikatnie nożykiem od formy i zdjąć rant. Ciasto przekroić
na 2 równe blaty.
Krem
czekoladowy z wiśniami:
Wiśnie
odcedzić z syropu i zalać rumem. Odstawić do nasączenia na ok. 1 godzinę.
Do
małego garnuszka wlać 150 ml śmietany kremówki i zagotować. Zdjąć z palnika,
dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do
uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury
pokojowej, a następnie schłodzić do momentu, aż uzyskamy gęsty sos.
Pozostałą
kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać sos czekoladowy i ubijać,
aż do uzyskania sztywnego kremu. 2/3 szklanki kremu odłożyć na później, do
dekoracji. Do pozostałego kremu dodać namoczone wiśnie i dokładnie wymieszać.
Pozostałym rumem nasączyć biszkopty.
Polewa:
Do metalowej
miski połamać czekoladę, dolać śmietankę i w kąpieli wodnej przygotować polewę.
Polewę wystudzić do temperatury pokojowej i lekko schłodzić żeby zgęstniała.
Na
paterze umieścić pierwszy blat biszkoptu nasączony rumem. Można posmarować go
dodatkowo powidłami/dżemem, a na wierzchu położyć kremem z wiśniami i całość
wyrównać. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto polać polewą tak, aby
delikatnie spływała po bokach. Wierzch udekorować rozetkami z kremu
czekoladowego (wcześniej odłożonego). Chwilę schłodzić, aby polewa stwardniała.
Tort
przechowywać w lodówce.
Inspiracja:
najlepszesmakolyki.pl
Komentarze