sernik cytrynowy na mleku skondensowanym


Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- ok. 300 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 2/3 łyżki mąki pszennej
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny

Polewa:
- 3 paski czekolady gorzkiej 64% kakao
- 4-5 łyżek śmietanki 30-36 %

Różyczki z białej czekolady
- 2 paski białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wlewamy mleko skondensowane i dodajemy ser. Miksujemy za pomocą końcówki z nożem, aż ser będzie drobno zmielony.

Dodajemy resztę składników i miksujemy (standardowymi końcówkami) do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boki smarujemy delikatnie masłem i obsypujemy kaszą manną. Formę dwukrotnie uszczelniamy folią aluminiową od zewnątrz. Formę z masą serową wstawiamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wrzątkiem do ok. połowy formy.

Pieczemy w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Białą wylewamy na talerz lub folię i wstawiamy do lodówki, później ściągamy szpatułka i formujemy różyczki. Ciemną wykładamy na sernik.



Inpiracja -> https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-cytrynowy-na-mleku-skondensowanym-z-kremem-cytrynowym

Komentarze