Składniki:
- 500 g
twarogu półtłustego
- 2 jajka
- ok. 300 g
mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki
budyniu waniliowego bez cukru
- 2/3 łyżki
mąki pszennej
- sok z
połowy cytryny
- skórka
otarta z połowy cytryny
Polewa:
- 3 paski
czekolady gorzkiej 64% kakao
- 4-5 łyżek
śmietanki 30-36 %
Różyczki z białej czekolady
- 2 paski białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy
miksera wlewamy mleko skondensowane i dodajemy ser. Miksujemy za pomocą
końcówki z nożem, aż ser będzie drobno zmielony.
Dodajemy
resztę składników i miksujemy (standardowymi końcówkami) do połączenia się
składników. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy
serowej.
Formę o
średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boki smarujemy
delikatnie masłem i obsypujemy kaszą manną. Formę dwukrotnie uszczelniamy folią
aluminiową od zewnątrz. Formę z masą serową wstawiamy do naczynia żaroodpornego
i zalewamy wrzątkiem do ok. połowy formy.
Pieczemy w
temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut. Studzimy w lekko
uchylonym piekarniku. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czekoladę
rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Białą wylewamy na talerz lub folię i wstawiamy do lodówki, później ściągamy szpatułka i formujemy różyczki. Ciemną wykładamy na sernik.
Inpiracja
-> https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-cytrynowy-na-mleku-skondensowanym-z-kremem-cytrynowym
Komentarze