schab z suszonymi pomidorami


Składniki na 4 porcje
- 600 g schabu (w plastrach, rozbitego)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 ml gorącej wody
- 100 ml białego wina półwytrawnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym oregano.

Wlać gorącą wodę oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z zalewy.

Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 15 minut, lub do miękkości mięsa. Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na drugą stronę.

Na koniec dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.

PROPOZYCJA PODANIA
- ziemniaki z koperkiem / kasza bulgur / kasza gryczana

- fasolka szparagowa / zielony groszek

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl

Komentarze