- 600 g
schabu (w plastrach, rozbitego)
- 2 łyżki
oliwy
- 1 łyżeczka
suszonego oregano
- 200 ml
gorącej wody
- 100 ml
białego wina półwytrawnego
- 2 łyżki
sosu sojowego
- ok. 10
kawałków suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy
- 1/2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
W szerokim
garnku rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu
stron do zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym
oregano.
Wlać gorącą
wodę oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z
zalewy.
Przykryć i
dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 15 minut, lub do miękkości mięsa.
Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na drugą stronę.
Na koniec
dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
PROPOZYCJA
PODANIA
- ziemniaki
z koperkiem / kasza bulgur / kasza gryczana
- fasolka
szparagowa / zielony groszek
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl
Komentarze