polędwiczki w sosie porowym


Składniki na 3 porcje (może nawet 4 kwestia wielkości polędwiczki)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 por
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 80 ml śmietanki 30% lub 18% (płynnej, z kartonika)

Mięso opłukać, osuszyć. Odciąć błonę, która znajduje się na wierzchu polędwiczki. Pokroić na 1 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć palcami na desce. Odłożyć. Doprawić przed samym smażeniem.

Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i opłukać. Pokroić na cienkie półplasterki.

Rozgrzać większą patelnię. Gdy będzie gorąca, włożyć masło i oliwę, roztopić. Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na dużym ogniu przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i znów smażyć na większym ogniu przez około 1 minutę. Wyjąć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywą i dusić przez ok. 2 minuty.

Przemieszać, wlać soki z mięsa, które zgromadziły się na talerzu i dusić pod przykryciem jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie.


Wtedy włożyć w nie polędwiczki, po chwili wlać śmietankę, dodać musztardę i zagotować, delikatnie przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić z ognia.

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl

Komentarze