- 1
polędwiczka wieprzowa
- 1 por
- 1/2 łyżki
masła
- 1/2 łyżki
oliwy
- 1/2
łyżeczki tymianku
- 1/2
łyżeczki musztardy
- 80 ml
śmietanki 30% lub 18% (płynnej, z kartonika)
Mięso
opłukać, osuszyć. Odciąć błonę, która znajduje się na wierzchu polędwiczki.
Pokroić na 1 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć palcami na desce. Odłożyć.
Doprawić przed samym smażeniem.
Odciąć zielone
liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i
opłukać. Pokroić na cienkie półplasterki.
Rozgrzać
większą patelnię. Gdy będzie gorąca, włożyć masło i oliwę, roztopić. Mięso
doprawić z każdej strony solą, pieprzem, włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na
dużym ogniu przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i znów smażyć na
większym ogniu przez około 1 minutę. Wyjąć na talerz.
Na tę samą
patelnię włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć
przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywą i dusić
przez ok. 2 minuty.
Przemieszać,
wlać soki z mięsa, które zgromadziły się na talerzu i dusić pod przykryciem
jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie.
Wtedy włożyć
w nie polędwiczki, po chwili wlać śmietankę, dodać musztardę i zagotować,
delikatnie przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić z
ognia.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl
Komentarze