placki ziemniaczane z komosą i twarożkiem


Składniki
- 1 szklanka ugotowanej komosy (1/3 suchej ugotowanej w 2/3 szklanki wody przez 10 minut + 6 minut odczekania)
- 1 ½ szklanki startych, surowych ziemniaków
- 1 duże jajko
- ½  łyżeczki soli
- ¼  łyżeczki pieprzu
- ser biały
- śmietana
- szczypiorek
- olej kokosowy

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy komosę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Następnie wyłączamy i zostawiamy na 6 minut w garnku. Delikatnie mieszamy widelcem. Przestudzamy.

Przygotowujemy twarożek ze szczypiorkiem.


W dużej misce mieszamy komosę z jajkiem, startymi ziemniakami, pieprzem i solą. Smażymy na patelni na oleju kokosowym. 

Komentarze