muffinki bananowo-orzechowe


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich lub innych

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, jajkiem i olejem. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia.

W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól oraz posiekane orzechy.
Łączymy razem suche i mokre składniki.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości 2/3-3/4.

Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. 

Komentarze