miniserniczki na czekoladowym spodzie

Spód:
- 10 herbatników / lub ciasteczek zbożowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miękkiego masła

Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego ( z wiaderka, u mnie Piątnica )

- 1 jajo
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej 

Dodatki:
- mus z truskawek
- plasterki banana


Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy kakao, masło i dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wykładam po łyżeczce herbatników. Wygładzam tak aby powstał spód serniczka. 

Twaróg sernikowy miksujemy lub mieszamy z cukrem, jajkiem i łyżką mąki do uzyskania gładkiej masy. Ser wykładamy do foremek. Na wierzchu dodajemy 2 łyżeczki musu lub po 2-3 plasterki banana. Wstawiamy do piekarnika i do razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, pieczemy przez 40 minut ( w oryginale 20 minut i 120 stopni ).

Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Palce lizać.



Inspiracja – www.zchatynakoncuwsi.pl

Komentarze