Spód:
- 10 herbatników / lub
ciasteczek zbożowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miękkiego masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego ( z wiaderka, u mnie Piątnica )
- 1 jajo
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatki:
- 500 g twarogu sernikowego ( z wiaderka, u mnie Piątnica )
- 1 jajo
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatki:
- mus z truskawek
- plasterki banana
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy kakao, masło i dokładnie
mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wykładam po
łyżeczce herbatników. Wygładzam tak aby powstał spód serniczka.
Twaróg sernikowy miksujemy lub mieszamy z
cukrem, jajkiem i łyżką mąki do uzyskania gładkiej masy. Ser wykładamy do
foremek. Na wierzchu dodajemy 2 łyżeczki musu lub po 2-3 plasterki banana.
Wstawiamy do piekarnika i do razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni,
pieczemy przez 40 minut ( w oryginale 20 minut i 120 stopni ).
Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Palce lizać.
Inspiracja
– www.zchatynakoncuwsi.pl
Komentarze