mały sernik z polewą z białej czekolady


Składniki
- 600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy)
- 3 łyżki domowego cukru z wanilią (za mało)
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (za mało)
- 2 jajka
- 1 spora łyżka śmietanki 36%
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1/3 cytryny

Polewa:
- tabliczka białej czekolady (wedlowskiej)
- 5-6 łyżek śmietanki 36%
- borówki amerykańskie
- pokruszone herbatniki

Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku i miksujemy, aby składniki ładnie się połączyły.

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy otartą skórkę. Na sam koniec dodajemy śmietankę. Miksujemy jeszcze przez chwilę.

Małą tortownicę (16-18 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.

Do nagrzanego na do 200 stopni piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go w tej temp. przez 15min.
Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160 stopni  i w niej pieczemy przez ok.35-45 min.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, odkładamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała. Możemy też wykonać polewę korzystając z kąpieli wodnej.


Gdy sernik przestygnie dekorujemy go polewą, pokruszonymi ciasteczkami i owocami.

Komentarze