- 600 g
twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy)
- 3 łyżki
domowego cukru z wanilią (za mało)
- 3 łyżki
budyniu waniliowego bez cukru (za mało)
- 2 jajka
- 1 spora
łyżka śmietanki 36%
- sok z 1/2
cytryny
- otarta
skórka z 1/3 cytryny
Polewa:
- tabliczka
białej czekolady (wedlowskiej)
- 5-6 łyżek
śmietanki 36%
- borówki
amerykańskie
- pokruszone
herbatniki
Twaróg
mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na
średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku i miksujemy, aby składniki ładnie
się połączyły.
Wyciskamy
sok z cytryny i dodajemy otartą skórkę. Na sam koniec dodajemy śmietankę. Miksujemy
jeszcze przez chwilę.
Małą
tortownicę (16-18 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy
masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę serową przekładamy do
tortownicy i wyrównujemy wierzch.
Do
nagrzanego na do 200 stopni piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go w tej
temp. przez 15min.
Po tym czasie
zmniejszamy temp. do 160 stopni i w niej
pieczemy przez ok.35-45 min.
Upieczony
sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę
kremówkę podgrzewamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę,
odkładamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Przestudzić, by polewa
lekko zgęstniała. Możemy też wykonać polewę korzystając z kąpieli wodnej.
Gdy sernik
przestygnie dekorujemy go polewą, pokruszonymi ciasteczkami i owocami.
Komentarze