curry z wieprzowiną i komosą


Składniki:
- 1/2 szklanki suchej komosy
- 2 plastry schabu
- 1 marchewka
- zielona końcówka pora
- 8 łyżeczek fasoli "czarne oczko" ze słoika
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- odrobina soli

Komosę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Marchewkę obieramy, kroimy w półksiężyce. Podgotowujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody.

Każdy plaster schabu kroimy na dwa cieńsze plastry, a następnie każdy z nich na niezbyt grube paski. Odrobinę solimy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, doprawiamy curry. Dorzucamy czosnek i por. Po 1-2 minutach dodajemy marchewkę z pozostałą wodą (dosłownie parę łyżek).

Smażymy. Pod koniec dodajemy fasolę i chwilkę razem podgrzewamy.




Komentarze