curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką


Składniki:
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów (bez skórki, pokrojonych w kostkę)
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki bądź słoika)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka i 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- oliwa
- sól

Papryki pieczemy

W dużym garnku podsmażamy na oliwie posiekaną cebule, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek i imbir, kolendrę, kumin, cynamon i wędzona paprykę, a po chwili pomidory.

Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodajemy ciecierzycę oraz pokrojoną paprykę..

Całość mieszamy, wlewamy mleko kokosowe i do smaku doprawiamy solą.

Podajemy z ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Więcej warzyw na talerzu".


Komentarze