bułki pszenne z sezamem


Składniki:
- 800 g mąki pszennej (typ 650)
- 500 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50-60 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania bułek
- sezam

Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól, jajka i mleko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać po troszeczkę mąki lub mleka). Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut.

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość, uformować niewielkie bułki. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Komentarze