- 500 g mąki pszennej
- 50 otrębów owsianych
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i miód, lekko wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać otręby, sól, resztę wody, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż będzie choć trochę elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto delikatnie zagnieść, uformować wałek i odcinać plastry, z których następnie formować okrągłe bułki. Naciąć je w poprzek lub na krzyż. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w cieple na 30 minut.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, aż dobrze się zarumienią. W zależności od wielkości u mnie 8 bułek - 30 minut.
Komentarze