- 250 ml mleka, letniego
- 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
(ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić,
pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by
było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką
miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do
podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po
uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do
podwojenia objętości na 35 – 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem
wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15
minut.
Komentarze