tarta z szynką, fetą i papryką

Kruchy spód
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki śmietany 
- szczypta soli

Nadzienie
- opakowanie sera feta (250g)
- 100 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 4 grube plastry szynki (ok. 0,5 cm)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy

Do podania
- mieszanka sałat
- pomidorki koktajlowe

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.

Szynkę kroimy w kostkę i obsmażamy na odrobince masła lub oliwy.
Paprykę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Przesmażamy razem na oliwie.

Fetę miksujemy z jajkami. Dodajemy ser żółty, szynkę i paprykę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotowe ciasto.

Pieczemy ok. 40-50 minut

Komentarze