szparagi z sosem holenderskim i jajkiem na grzance


Składniki:
- pęczek szparagów (zielonych lub białych)
- 3 jajka
- 3 kromki dobrego chleba lub połówki bułek
- sos holenderski
- szczypiorek (zapomniałam dodać, ale następnym razem trzeba pamiętać )

Sos holenderski:
- 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
- 50 g masła
- sok z cytryny (około 2 łyżeczek)
- sól, pieprz biały

Szparagi 
Opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić grube jasne końce łodyg (same się złamią w odpowiednim miejscu). Szparagi ugotować na parze (w koszyczku) przez około 5 minut.

Sos holenderski
Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło. Na koniec sos powinien puszysty i gęsty (wychodzi go więcej).

Jajka  
Smażyć na maśle z dodatkiem dwóch białek, które zostały z sosu. Doprawić solą i pieprzem. Pilnować, by żółtko się nie ścięło.

Pieczywo
Posmarować symbolicznie masłem i włożyć do opiekacza.


Pieczywo wyłożyć na talerz, na nie położyć jajko, dodać szparagi, polać sosem holenderskim i posypać szczypiorkiem.

Komentarze