Składniki:
- pęczek szparagów
(zielonych lub białych)
- 3 jajka
- 3 kromki
dobrego chleba lub połówki bułek
- sos
holenderski
- szczypiorek
(zapomniałam dodać, ale następnym razem trzeba pamiętać )
Sos
holenderski:
- 2 żółtka
(ciepłe, nie z lodówki)
- 50 g masła
- sok z
cytryny (około 2 łyżeczek)
- sól, pieprz
biały
Szparagi
Opłukać pod
bieżącą wodą, odłamać i odrzucić grube jasne końce łodyg (same się złamią w
odpowiednim miejscu). Szparagi ugotować na parze (w koszyczku) przez około 5
minut.
Sos holenderski
Masło
roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni.
Ogrzane w temperaturze pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z
cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło. Na
koniec sos powinien puszysty i gęsty (wychodzi go więcej).
Jajka
Smażyć na
maśle z dodatkiem dwóch białek, które zostały z sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Pilnować, by żółtko się nie ścięło.
Pieczywo
Posmarować
symbolicznie masłem i włożyć do opiekacza.
Pieczywo
wyłożyć na talerz, na nie położyć jajko, dodać szparagi, polać sosem
holenderskim i posypać szczypiorkiem.
Komentarze