stek z masłem czosnkowym i sałatką


Składniki:
- 2 steki polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka klarowanego masła

Masło czosnkowe:
- 60 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/3 pęczka natki pietruszki

Sałatka
- 1/2 opakowania mieszanki sałat Intense
- kawałek żółtej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- czerwona cebula
- oliwa z peperoncino

Masło
Ząbek czosnku siekamy drobniutko. To samo robimy z natką pietruszki. Do ugniecionego widelcem masła dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.W miseczce wkładamy do zamrażarki.

Sałatka
Sałatę myjemy i osuszamy (najlepiej to zrobić nawet wtedy gdy na opakowaniu widnieje informacja, że produkt jest już umyty). Rozkładamy na talerze. Paprykę kroimy w paski, pomidorki na pół, cebulę w półksiężyce. Wykładamy na sałatę, dodajemy oliwki i skrapiamy oliwą.

Steki
Mięsa nie solimy, nie pieprzymy (choć to drugie można zrobić). Osobiście nie przepadam za mocno krwistymi stekami więc stosuję metodę 2 minuty z każdej strony, a następnie jeszcze po około 3. W drugiej fazie dodajemy łyżeczkę masła klarowanego. Po tym czasie mięso odkładamy na ok 2 minuty na talerz, ja dodatkowo na talerzu kładę dwa noże i na nich układam mięso. Dzięki temu mięso się nie poci, a soki równomiernie rozkładają. Po wyłożeniu na talerz oprószamy sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch kładziemy masełko czosnkowe.

Komentarze