- szynka
Serrano – 100 g (lub inna surowa lub surowa i podsuszana wędlina)
- ser
Gorgonzola – 100 g
- świeże
figi – 4-5 szt (z braku świeżych zakupiłam w Biedronce suszone, ale jakieś takie soft).
- orzechy
włoskie – kilkanaście szt.
Dressing:
- oliwa
extra vergine – 6 łyżek
- ocet
balsamiczny – 3 łyżki
- sok z
połowy pomarańczy
- sól,
pieprz
Kręciołki z ciasta francuskiego:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pasta z czarnych oliwek (lub pesto)
Kręciołki z ciasta francuskiego:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pasta z czarnych oliwek (lub pesto)
Wymytą
rukolę, porwaną szynkę i orzechy mieszamy, dodajemy ser w kawałkach i figi
pocięte w ósemki (a nawet drobniej).
Wyciskamy do kubeczka sok z pomarańczy, łączymy z resztą składników dressingu i po wymieszaniu polewamy sałatkę.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedna smarujemy dość obficie pastą z oliwek lub pesto i przykrywamy drugą częścią. Kroimy na paski, które skręcone układamy na papierze. Pieczemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciasto można posmarować jajkiem, posypać sezamem lub czym tam lubimy.
Wyciskamy do kubeczka sok z pomarańczy, łączymy z resztą składników dressingu i po wymieszaniu polewamy sałatkę.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedna smarujemy dość obficie pastą z oliwek lub pesto i przykrywamy drugą częścią. Kroimy na paski, które skręcone układamy na papierze. Pieczemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciasto można posmarować jajkiem, posypać sezamem lub czym tam lubimy.
Komentarze