sałatka z figą i szynką podsuszaną oraz serem gorgonzola


Składniki:
- rukola – 60-70 g (pół paczki)
- szynka Serrano – 100 g (lub inna surowa lub surowa i podsuszana wędlina)
- ser Gorgonzola – 100 g
- świeże figi – 4-5 szt (z braku świeżych zakupiłam w Biedronce suszone, ale jakieś takie soft).
- orzechy włoskie – kilkanaście szt.

Dressing:
- oliwa extra vergine – 6 łyżek
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- sok z połowy pomarańczy
- sól, pieprz

Kręciołki z ciasta francuskiego:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pasta z czarnych oliwek (lub pesto)

Wymytą rukolę, porwaną szynkę i orzechy mieszamy, dodajemy ser w kawałkach i figi pocięte w ósemki (a nawet drobniej).

Wyciskamy  do kubeczka sok z pomarańczy, łączymy z resztą składników dressingu i po wymieszaniu polewamy sałatkę. 

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedna smarujemy dość obficie pastą z oliwek lub pesto i przykrywamy drugą częścią. Kroimy na paski, które skręcone układamy na papierze. Pieczemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciasto można posmarować jajkiem, posypać sezamem lub czym tam lubimy.

Komentarze