rogaliki drożdżowe


- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (ewentualnie ok. 10-11 g suchych)
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli

Do posmarowania:
- żółtko
- 1 łyżka mleka

Drożdże włożyć do kubka. Wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać. Masło ma się roztopić, a całość ma być lekko ciepła.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i cukier - wymieszać. W środku zrobić zagłębienie, wlać w nie rozczyn z drożdży i zacząć delikatnie mieszać.

Dodać jajka i mieszać, powoli wlewając ciepłe mleko. Wyrabiać w misce przez ok. 10-15 minut, że ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić  na 45 minut do wyrośnięcia.

Następnie wyjąć ciasto na oprószona mąką stolnicę, wyrobić i podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Pokroić na 8 trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta położyć łyżkę nadzienia serowego, marmolady, kawałek jabłka lub 2 kostki czekolady. Rogaliki zawinąć od podstawy i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na jedną blachę wchodzi pół porcji ciasta. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem. Piec ok. 18-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.



Komentarze