- 2 pstrągi
- cytryna
- limonka
- masło
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek papryczki chili
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki.
Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekaną drobno papryczką,
tymiankiem i solą. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut. Od czasu do czasu
mieszamy.
Ryby myjemy, osuszamy, nacinamy z wierzchu
skośnie. Oprószamy solą zarówno od środka jak i nacięcia. Do środka ryby
wkładamy po plasterku limonki, półtorej plasterka cytryny, gałązce dwóch natki,
1-2 ząbki czosnku oraz spory plaster masła. Kawałki masła wciskamy także w
nacięcia na wierzchu ryby.
Wkładamy do naczynia, w którym pieką się
ziemniaki i pieczemy razem jeszcze ok. 35 minut.
Komentarze