pstrąg pieczony z ziemniakami


- 2 pstrągi
- cytryna
- limonka
- masło
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3-4 ząbki czosnku

- 5 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek papryczki chili
- 1-2 ząbki czosnku
- sól

Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekaną drobno papryczką, tymiankiem i solą. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Ryby myjemy, osuszamy, nacinamy z wierzchu skośnie. Oprószamy solą zarówno od środka jak i nacięcia. Do środka ryby wkładamy po plasterku limonki, półtorej plasterka cytryny, gałązce dwóch natki, 1-2 ząbki czosnku oraz spory plaster masła. Kawałki masła wciskamy także w nacięcia na wierzchu ryby.


Wkładamy do naczynia, w którym pieką się ziemniaki i pieczemy razem jeszcze ok. 35 minut.

Komentarze