polędwiczka z szałwią


- polędwiczka wieprzowa (jedna zwykle wystarcza na 4 osoby)
- szynka prosciutto lub szwarcwaldzka
- listki szałwii
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
-  sól
- pieprz

Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm i spłaszczamy. Mięso opruszamy solą i pieprzem. Szynkę dzielimy na kawałki zbliżone wielkością do plastrów wieprzowiny i układamy na mięsie. Na wierzchu kładziemy listek szałwii i spinamy całość wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Zaczynamy od strony z szałwią, całość przechodzi wtedy bardziej jej aromatem. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pozwalamy mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, dzięki czemu soki równomiernie się rozejdą.

Danie można podać z sałatką z rukoli i pomidorków lub kaszą bulgur bądź podpiekanymi ziemniakami i grillowaną cukinia. Pamiętać wtedy należy, by odpowiednio wcześnie przygotować dodatki, gdyż samo mięso przygotowuje się dość szybko.

Komentarze