Składniki na 3-4 porcje:
- ok. 300 g ładnego gulaszowego mięsa
wołowego
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- węgierska łagodna pasta paprykowa (ok. 1/5
tubki)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 600 ml wody
Mięso kroimy w kostkę maksymalnie
ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką i smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanym
oleju. Usmażone mięso przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy
listki laurowe i ziele angielskie. Zaczynamy około 1,5 godzinne duszenie na
niewielkim gazie, pamiętamy o mieszaniu. W razie potrzeby uzupełniamy
odparowujący płyn.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w sporą kostkę i delikatnie posoloną. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Przekładamy do mięsa. Po ok. godzinie dodajemy pastę paprykową.
Gdy mięso jest już miękkawe dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w sporą kostkę i delikatnie posoloną. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Przekładamy do mięsa. Po ok. godzinie dodajemy pastę paprykową.
Gdy mięso jest już miękkawe dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
Podajemy gorący z kaszą lub
innymi dodatkami.
Komentarze