okoń z piekarnika z ziemniakami


- 2 okonie całe
- 4 ziemniaki
- pęczek natki pietruszki
- 7-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- oliwa
- pieprz
- rozmaryn
- tymianek

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki lub nieco mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i obijamy je trochę o siebie, żeby powstały miękkie części. Doprawiamy je pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 3-4 ząbkom czosnku odcinamy końcówki (nie obieramy), rozgniatamy je, lekko siekamy i razem z łupinkami dodajemy do ziemniaków. Polewamy wszystko oliwą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego na 180 stopni. Ziemniaki powinny się piec ok. 45 min.

Rybę myjemy i odkładamy na bok. 4 ząbki czosnku drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy i łączymy z czosnkiem i z masłem. Składniki łączymy.
Okonia solimy solidnie od środka, dodajemy farsz czosnkowo-pietruszkowy i lekko pieprzymy. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zanim wstawimy do piekarnika jeszcze z wierzchu solimy i pieprzymy. Rybki powinny się piec ok. 30 min.

Podajemy z lekką sałatką.

Komentarze