makaron ze szparagami i szynką


Składniki na 2 porcje:
5 plasterków szynki (użyłam szwarcwaldzkiej)
160 g makaronu wstążki
10 zielonych szparagów
80 ml (1/3 szklanki) wody z gotującego się makaronu
75 ml śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki tartego sera (parmezanu, grana padano)

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (główki i plasterki). Odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu (ważne!).

Żółtka wymieszać ze śmietanką.

Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu, wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żółtka ze śmietanką i wszystko wymieszać. Podawać z tartym serem.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z drobnymi zmianami.


Komentarze