Składniki na 2 porcje:
5 plasterków szynki (użyłam szwarcwaldzkiej)
160 g makaronu wstążki
10 zielonych szparagów
80 ml (1/3 szklanki) wody z gotującego się
makaronu
75 ml śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki tartego sera (parmezanu, grana
padano)
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe
dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i
odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na około
półcentymetrowe plasterki.
Makaron ugotować al dente w osolonej
wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (główki i
plasterki). Odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu
(ważne!).
Żółtka wymieszać ze śmietanką.
Szynkę pokroić na kawałki i chwilę
podsmażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu,
wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żółtka ze śmietanką i wszystko wymieszać.
Podawać z tartym serem.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z drobnymi zmianami.
Komentarze