Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze chałki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 duże jajko
- 60 g drobnego cukru do wypieków (w tym 4-5
łyżeczek domowego cukru z wanilią)
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka (nie
gorącego, by nie sparzyć drożdży)
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
drożdży ( u mnie były suche)
Ponadto:
1 roztrzepane jajko
2 łyżki mleka
mak lub kruszonka lub nic ;)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
(ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić,
pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było
miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia
objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić,
podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.
Dla ułatwienia film:
Ułożyć ją na blaszce wyłożonej
wcześniej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem, odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować 2
łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze
175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera
koloru. Dwie mniejsze chałki piec około 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Z niewielkimi zmianami - https://www.mojewypieki.com/przepis/chalka-z-wanilia
W przepisie było 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); zamiast cukru wanilinowego można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić). Zamiast tego część cukru wymieniłam na domowy cukier waniliowy. Można by dać go odrobinę więcej.
Komentarze