tex-mex z kurczakiem i cukinią


Składniki:
-  2 łyżki oliwy
-  2 nieduże cebule
-  2 spore ząbki czosnku
-  1 czerwona papryka
-  ½ papryczki chili
-  1 filet z kurczaka
-  1 nieduża cukinia
-  1 puszka kukurydzy
-  1 puszka czerwonej fasoli
-  1 puszka pomidorów
-  70 g sera żółtego np. mozzarelli
-  przyprawy: po 2 łyżeczki kuminu, oregano i słodkiej papryki
-  świeża kolendra
-  szczypiorek
-  tortilla - do podania

Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno starty czosnek, drobniutko skrojoną papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.

Przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce włożyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawić go solą, pieprzem oraz łyżeczką kuminu. Obsmażać przez ok. 4 minuty.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszać wszystkie składniki na patelni. Smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę.

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i podgrzać.

Wlać zmiksowane, obrane pomidory z puszki, doprawić solą i wymieszać. Przykryć pokrywą, zagotować, następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Zdjąć pokrywę, posypać serem, przykryć i jeszcze gotować przez ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać kolendrą i szczypiorkiem.


Wprowadziłam niewielkie zmiany do przepisu z https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tex-mex-z-kurczakiem-i-cukinia

Komentarze