Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 nieduże cebule
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- ½ papryczki chili
- 1 filet z kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 70 g sera żółtego np. mozzarelli
- przyprawy: po 2 łyżeczki kuminu, oregano
i słodkiej papryki
- świeża kolendra
- szczypiorek
- tortilla - do podania
Do dużej i głębokiej patelni wlać
oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno starty czosnek, drobniutko
skrojoną papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Co chwilę mieszając
smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć na bok patelni, w wolne
miejsce włożyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawić go solą, pieprzem
oraz łyżeczką kuminu. Obsmażać przez ok. 4 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię
i wymieszać wszystkie składniki na patelni. Smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać
przyprawy, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę.
Dodać odcedzoną kukurydzę oraz
odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i podgrzać.
Wlać zmiksowane, obrane pomidory
z puszki, doprawić solą i wymieszać. Przykryć pokrywą, zagotować, następnie
gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Zdjąć pokrywę, posypać serem,
przykryć i jeszcze gotować przez ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać
kolendrą i szczypiorkiem.
Wprowadziłam niewielkie zmiany do
przepisu z https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tex-mex-z-kurczakiem-i-cukinia
Komentarze