pieczone pączki

PĄCZKI
-  100 ml ciepłego mleka
-  50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
-  370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
-  50 g cukru
-  3/4 łyżeczki soli
-  3 jajka
-  170 g miękkiego masła

LUKIER POMARAŃCZOWY
-  200 g cukru pudru
-  sok i skórka z pomarańczy
-  sok z cytryny
-  smażona skórka pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa

ORAZ
-  jajko do posmarowania
-  około 300 g miękkiej marmolady różanej lub truskawkowej, wieloowocowej
-  papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
-  cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm

Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Teraz dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.

Szklanką lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.

Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, następnie polukrować (koniecznie!).

LUKIER POMARAŃCZOWY
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2 - 3 łyżki).


Przepis z https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html

Komentarze