PĄCZKI
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży
instant)
- 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków
drożdżowych)
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
LUKIER
POMARAŃCZOWY
- 200 g cukru pudru
- sok i skórka z pomarańczy
- sok z cytryny
- smażona skórka pomarańczowa lub konfitura
pomarańczowa
ORAZ
- jajko do posmarowania
- około 300 g miękkiej marmolady różanej
lub truskawkowej, wieloowocowej
- papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm
mierzone po dnie
- cienka szklanka lub metalowa obręcz do
wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm
Świeże
drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich
rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1
łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod
przykryciem ze ściereczki.
Do
dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać
rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie
wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie
gładkie.
Teraz
dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10
minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się
pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na
placek o grubości około 1 cm.
Szklanką
lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść
pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę
i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
Ułożyć
na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180
stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Wierzch
pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i
wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika,
studzić przez około 10 minut, następnie polukrować (koniecznie!).
LUKIER
POMARAŃCZOWY
Do
miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2
łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby
otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką
pomarańczową lub konfiturą (około 2 - 3 łyżki).
Przepis
z https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
Komentarze