mini pizze z cukinii


Składniki:
-  1 nieco gubsza cukinia, ok. 500 g
-  kilka plasterków salami np. pikantnego lub szynki
-  tarty ser mozzarella (żółty, u mnie ementaller)
-  tarty ser grana padano
-  1 puszka pomidorów
-  2 ząbki czosnku
-  1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
-  suszone oregano
-  świeża bazylia (opcjonalnie)
-  sól i pieprz

Najpierw przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę i delikatnie podgrzać starty czosnek. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywką (okropnie chlapie podczas gotowania bez przykrycia). Pod koniec dodać kilka poszatkowanych liści bazylii. Dodałabym również odrobinę soli.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Cukinię przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce do pieczenia.

Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 - 2 łyżeczki na plaster), posypać po szczypcie tartego sera grana padano oraz po szczypcie tartej mozzarelli (szczypty powinny być spore!). Dodać kawałeczki salami i posypać suszonym oregano.

Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie przełączyć na grilla (średni poziom) i zapiekać przez ok. 5 minut aż ser się lekko zrumieni.
Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.

WSKAZÓWKI
Sosu pomidorowego wystarczy na więcej porcji (nadmiar można przechowywać w słoiczku, w lodówce).


Źródło ->https://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-pizze-z-cukinii

Komentarze