Składniki:
- 1 nieco
gubsza cukinia, ok. 500 g
- kilka
plasterków salami np. pikantnego lub szynki
- tarty ser
mozzarella (żółty, u mnie ementaller)
- tarty ser
grana padano
- 1 puszka
pomidorów
- 2 ząbki
czosnku
- 1 łyżka
oliwy z pierwszego tłoczenia
- suszone
oregano
- świeża
bazylia (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Najpierw
przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę i delikatnie
podgrzać starty czosnek. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę
suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 15
minut pod uchyloną pokrywką (okropnie chlapie podczas gotowania bez przykrycia).
Pod koniec dodać kilka poszatkowanych liści bazylii. Dodałabym również odrobinę
soli.
Piekarnik
nagrzać do 230 stopni C. Cukinię przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o
grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce do pieczenia.
Doprawić
solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 - 2
łyżeczki na plaster), posypać po szczypcie tartego sera grana padano
oraz po szczypcie tartej mozzarelli (szczypty powinny być spore!). Dodać kawałeczki salami i posypać
suszonym oregano.
Wstawić
do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie przełączyć na grilla (średni
poziom) i zapiekać przez ok. 5 minut aż ser się lekko zrumieni.
Wyjąć
z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.
WSKAZÓWKI
Sosu
pomidorowego wystarczy na więcej porcji (nadmiar można przechowywać w słoiczku,
w lodówce).
Źródło ->https://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-pizze-z-cukinii
Komentarze