kurczak w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym


Składniki na 4 porcje
-  2 pojedyncze filety kurczaka
-  2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
-  1 łyżka mąki pszennej
-  1 łyżka masła
-  1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej)
-  150 ml wody
-  1 łyżka sosu teriyaki, ewentualnie sojowego
-  1 łyżka koncentratu pomidorowego
-  125 ml śmietanki 30%
-  pęczek koperku (ok. 2 łyżki posiekanego)

Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety: odkroić polędwiczkę - ruchomą część filetu, następnie filet przekroić wzdłuż na 2 cieńsze części. Rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące.

Rozgrzać patelnię z oliwą. Włożyć filety kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz jeśli smażymy kurczaka partiami i powtórzyć z resztą mięsa. Pod koniec smażenia posypać kurczaka papryką w proszku i dodać na patelnię masło.
Włożyć całe mięso na patelnię i trzymać na ogniu. Oddzielnie wymieszać w miseczce wodę z sosem teriyaki, koncentratem, śmietanką i koperkiem. Wlać tę mieszankę na patelnię z mięsem i zagotować.

Przekładać mięso na inne strony, jednocześnie gotując danie przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości.


Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-kremowym-sosie-pomidorowo-koperkowym

Komentarze