Składniki na
4 porcje
- 2 pojedyncze filety kurczaka
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej)
- 150 ml wody
- 1 łyżka sosu teriyaki, ewentualnie sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 125 ml śmietanki 30%
- pęczek koperku (ok. 2 łyżki posiekanego)
Kurczaka
oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety: odkroić polędwiczkę -
ruchomą część filetu, następnie filet przekroić wzdłuż na 2 cieńsze części.
Rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i
delikatnie obtoczyć w mące.
Rozgrzać
patelnię z oliwą. Włożyć filety kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej
strony. Odkładać na talerz jeśli smażymy kurczaka partiami i powtórzyć z resztą
mięsa. Pod koniec smażenia posypać kurczaka papryką w proszku i dodać na
patelnię masło.
Włożyć całe
mięso na patelnię i trzymać na ogniu. Oddzielnie wymieszać w miseczce wodę z
sosem teriyaki, koncentratem, śmietanką i koperkiem. Wlać tę mieszankę na
patelnię z mięsem i zagotować.
Przekładać
mięso na inne strony, jednocześnie gotując danie przez kilka minut, aż sos
nabierze odpowiedniej gęstości.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-kremowym-sosie-pomidorowo-koperkowym
Komentarze