Pyszne, lekkie kotleciki. Trochę zabawy z przygotowaniem jest, ale warto kotletów wyszło 10, ziemniaki na 2 (głodne) lub 3 (mniej głodne) osoby.
Składniki na kotlety:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 spory brokuł
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej)
- świeża papryczka chilli
- 120 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki płatków owsianych
Składniki na ziemniaki:
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- sól
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano
- słodka papryka
Przygotowujemy panierkę z płatków owsianych mieląc je w blenderze.
Szpinak rozmrażamy i dość dobrze odciskamy z nadmiaru wody.
Odcinamy różyczki i mniej zdrewniałe kawałki brokuła, kroimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, aż trochę zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną rozgniatamy je za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy oliwę, świeży rozmaryn i tymianek i odstawiamy do lodówki.
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do brokułów razem ze szpinakiem.
Następnie dodajemy surowe jajko, ser żółty, musztardę, posiekane chilli i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki wielkości śródręcza, obtaczamy w panierce z płatków owsianych i układamy w naczyniu żaroodpornym. W wolnych miejsca między kotlecikami układamy ziemniaki.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (grzanie góra-dół) i jeszcze 10 minut na termoobiegu.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku i papryką, można też dodać suszone oregano.
Komentarze
(And by the way, it has NOTHING to do with genetics or some secret diet and really, EVERYTHING related to "how" they eat.)
BTW, I said "HOW", and not "what"...
Click this link to reveal if this short test can help you discover your true weight loss possibility