- 90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub
bezglutenowej owsianej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- odrobina soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka
cukru wanilinowego
- 110 ml miodu lub syropu klonowego
- 1 jabłko
Do miski
wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę, proszek, cynamon i sól, mieszamy.
Do roztopionego
i ostudzonego masła wbijamy jajko, dodajemy miód, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy
do suchych składników i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania
jabłka.
Jabłko
kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
C. Jabłka mieszamy z masą. Nakładamy po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia, formując kształtne dyski. Pieczemy przez ok. 10 - 13 minut.
Przepis
pochodzi z: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zdrowe-ciasteczka-owsiane-z-jablkami-i-cynamonem
Komentarze