ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem


-  100 g płatków owsianych błyskawicznych (zwykłe też się nadają)
-  90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
-  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-  odrobina soli
-  1 jajko
-  2 łyżki masła lub oleju kokosowego
-  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
-  110 ml miodu lub syropu klonowego
-  1 jabłko

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę, proszek, cynamon i sól, mieszamy.

Do roztopionego i ostudzonego masła wbijamy jajko, dodajemy miód, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłka.

Jabłko kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy  do 170 stopni C. Jabłka mieszamy z masą. Nakładamy po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształtne dyski. Pieczemy  przez ok. 10 - 13 minut.


Przepis pochodzi z: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zdrowe-ciasteczka-owsiane-z-jablkami-i-cynamonem

Komentarze