Składniki
na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży
suchych
- 270 - 300 ml mleka
- 60 g masła, roztopionego
- 1 małe jajko
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
- powidła (około pół słoiczka), na nadzienie
- 2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania i
cukier puder do oprószenia lub roztrzepane jajko
Przygotować
prostokątną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrobić
rozczyn z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego
mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (odjąć od składników) i odstawić na 20-30minut.
Mąkę
pszenną wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajko, mleko oraz rozczyn i wyrobić,
pod koniec dodając roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, odpowiednio
długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do
oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem
kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części.
Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na
środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy
(powinny się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed
samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem. Piec w
temperaturze 180ºC przez około 28 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
https://www.mojewypieki.com/przepis/buchty-z-powidlami
Komentarze