buchty z powidłami


Składniki na ciasto drożdżowe:
-  500 g mąki pszennej
-  20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
-  270 - 300 ml mleka
-  60 g masła, roztopionego
-  1 małe jajko
-  2,5 łyżki cukru
-  1/4 łyżeczki soli
-  skórka otarta z jednej cytryny

Dodatkowo:
-  powidła (około pół słoiczka), na nadzienie
-  2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania i cukier puder do oprószenia lub roztrzepane jajko

Przygotować prostokątną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zrobić rozczyn  z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (odjąć od składników)  i odstawić na 20-30minut.

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajko, mleko oraz rozczyn i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.


Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 28 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

https://www.mojewypieki.com/przepis/buchty-z-powidlami

Komentarze