Chrupiące w dniu pieczenia, łagodniejące i bardziej miękkie po kilku dniach przechowywania. Warto wypróbować!
- 85 g
płatków owsianych
- 85 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżka płynnego miodu /w oryginale golden syrup/
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 85 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżka płynnego miodu /w oryginale golden syrup/
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do naczynia wsypać płatki owsiane,
wiórki kokosowe, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło,
dodać miód, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami
wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i miodem, wymieszać. Połączyć zawartość
rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości
większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
spłaszczać (zachowując odstępy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo
spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10
minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie),
po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Nie rozgniatać za mocno, na blaszce 17
wyszło i się złączyło.
Przepis z mojewypieki.pl
Komentarze