anzac biscuits


Chrupiące w dniu pieczenia, łagodniejące i bardziej miękkie po kilku dniach przechowywania. Warto wypróbować!
-   85 g płatków owsianych
-   85 g wiórków kokosowych
-   100 g mąki pszennej
-   70 g cukru pudru
-   100 g masła, roztopionego
-   1 łyżka płynnego miodu /w oryginale golden syrup/
-   1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do naczynia wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło, dodać miód, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i miodem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać (zachowując odstępy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Nie rozgniatać za mocno, na blaszce 17 wyszło i się złączyło.
Przepis z mojewypieki.pl 

Komentarze