Składniki na
ok. 25 ciastek:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, do smaku)
- 60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane mielimy blenderem, nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki łączymy i
zagniatamy ciasto (nie jest to łatwa sprawa, najlepiej założyć rękawiczki i
gnieść do skutku).
Formujemy średniej
wielkości kulki, które następnie powoli i ostrożnie rozgniatamy (na ok. 5 mm),
żeby za bardzo nie popękały. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Odwracamy do góry spodem
lub wykładamy na kratkę i chłodzimy.
Mało słodkie – może łyżkę
miodu dodać?
Inspiracja -> https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-digestive
Komentarze