polędwiczki w sosie z zielonym pieprzem i zapiekane ziemniaki z tymiankiem i pomidrokami


Polędwiczki:
 - polędwiczka wieprzowa
 - sól
 - pieprz

Sos:
 - 300 ml białego wytrawnego wina
 - 250 ml śmietanki kremówki
 - 4 łyżeczki zielonego pieprzy z zalewy (następnym razem dać mniej, część rozgnieść)
 - 1 łyżeczka musztardy

Ziemniaki:
 - 500 g ziemniaków
 - 150 g pomidorków koktajlowych
 - 2 łyżki świeżego tymianku drobno posiekanego
 - oliwa
 - sól
 - pieprz

Ziemniaki
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy około 10–15 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, dodajemy przekrojone pomidorki i posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. (10 pod przykryciem, kolejne 10 bez)
  2. KotlecikiPolędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki (3–4 lub 4–6 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsypujemy je solą i pieprzem, lekko spłaszczamy dłonią i smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut.
  3. Sos pieprzowyNa patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy wino i dodajemy zielony pieprz. Gdy alkohol odparuje, dodajemy śmietankę i musztardę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy polędwiczki i pieczone ziemniaki.
  4. Przepis pochodzi z książki "Smaczne. Na każdą okazję" Anny Starmach.

Komentarze