Polędwiczki:
- polędwiczka wieprzowa
- sól
- pieprz
Sos:
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki zielonego pieprzy z zalewy (następnym razem dać mniej, część rozgnieść)
- 1 łyżeczka musztardy
Ziemniaki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki świeżego tymianku drobno posiekanego
- oliwa
- sól
- pieprz
Ziemniaki
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy około 10–15 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, dodajemy przekrojone pomidorki i posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. (10 pod przykryciem, kolejne 10 bez)
- KotlecikiPolędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki (3–4 lub 4–6 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsypujemy je solą i pieprzem, lekko spłaszczamy dłonią i smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut.
- Sos pieprzowyNa patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy wino i dodajemy zielony pieprz. Gdy alkohol odparuje, dodajemy śmietankę i musztardę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy polędwiczki i pieczone ziemniaki.
- Przepis pochodzi z książki "Smaczne. Na każdą okazję" Anny Starmach.
Komentarze