owsianka - smażone jabłka z żurawiną i orzechami


- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- 2 garstki suszonej żurawiny
- 10 migdałów
- 10 orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek płatków orkiszowych
- 5 sporych łyżek płatków owsianych

Wieczorem dnia poprzedniego zalewamy płatki 250 ml zagotowanej wody, gdy przestygną przykrywamy i zostawiamy na noc. Oczywiście jeśli tego nie zrobiliśmy nic straconego, trzeba je po prostu dłużej gotować.

Jabłka obieramy, dzielimy na 8 części, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Żurawinę drobno siekamy, podobnie postępujemy z orzechami.

Na patelnię wlewamy 50 ml wody i wrzucamy żurawinę. Gdy wpije ona wodę dodajemy masło. Gdy się rozpuści wrzucamy jabłko i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy miód, cynamon i orzechy. Mieszamy, krótko podsmażamy (ok. 2-3 minuty) i gotowe.

Do garnka wlewamy 150 ml mleka i tyle samo wody. Dodajemy płatki i krótko gotujemy.

Komentarze