- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- borówki amerykańskie wedle uznania
- płatki migdałowe wedle uznania
- 3 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 5 płaskich łyżek płatków jęczmiennych
- 5 sporych łyżek płatków owsianych górskich
- 150 ml mleka
Wieczorem dnia poprzedniego zalewamy płatki 250 ml zagotowanej wody, gdy przestygną przykrywamy i zostawiamy na noc.
Jabłka obieramy, dzielimy na 8 części, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Na roztopione na patelni masło wrzucamy jabłko i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy miód i cynamon. Mieszamy, krótko podsmażamy i gotowe.
Do garnka wlewamy 150 ml mleka i tyle samo wody. Dodajemy płatki i krótko gotujemy.
Owsiankę rozkładamy do misek. Dodajemy jabłko, borówki i płatki migdałów.
Komentarze