owsianka - bananowo-kakaowa z orzechami



- 10 łyżek płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki lekko posiekanych orzechów (wedle gustu)
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżka miodu
- 150 ml mleka

Wieczorem dnia poprzedniego zalewamy płatki 250 ml zagotowanej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Oczywiście jeśli tego nie zrobiliśmy nic straconego, trzeba je po prostu dłużej gotować.

Banany miksujemy z mlekiem i 15o ml wody oraz łyżką kakao. Wlewamy do garnka, dodajemy płatki i gotujemy.

W tym czasie na patelni lekko prażymy. Następnie dodajemy tłuszcz i miód, chwilkę smażymy i zdejmujemy z palnika.

Owsiankę przekładamy do misek, dodajemy orzechy i zajadamy.

Można też zblendować 1,5 banana, a połówkę pokroić i dodać do owsianki na surowo.


Komentarze