owsianka - banan, orzechy, masło orzechowe


- 5 łyżek płatków jęczmiennych
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 banany
- 250 ml mleka roślinnego
- 15 orzechów nerkowca
- 10 orzechów laskowych
- 10 migdałów
- 1 łyżka siemienia
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu

Płatki zalewamy wieczór wcześniej 250 ml wody.

Wszystkie orzechy drobno siekamy.

Mleko miksujemy z 1 bananem i masłem orzechowym. Do garnka wrzucamy płatki i zalewamy mlekiem. Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Orzechy i nasiona prażymy na gorącej patelni uważając, aby się nie spaliły. Ściągamy z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Owsiankę przekładamy do miski, dodajemy banana pokrojonego w plasterki i mieszankę orzechową.


Komentarze