krupnik z fasolką szparagową


- 1 cebula
- 70 g selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 suszone grzyby
- 250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożonka)
- koperek



Cebulę obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę dobrze opalamy nad ogniem lub na suchej patelni. Wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler w kawałku. Marchewkę kroimy wzdłuż na cztery części, następnie na plasterki. Pietruszkę podobnie z tym, że w drobniejszą kosteczkę. Również wrzucamy do garnka. Dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.

Całość zalewamy wrzątkiem (1 i 1/4 szklanki) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Po około 10 minutach wsypujemy przepłukaną kaszę, a po następnych 10 minutach dodajemy fasolkę pokrojoną w 3 cm kawałki. Po chwili dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec przyprawić lubczykiem i solą (ja zrobiłam to wcześniej). Podawać z posiekanym koperkiem.

Komentarze