- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 1 dojrzały mały banan
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- garść rodzynek
Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą (by przykryła marchewkę) i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć jak marchewkę i dodać do garnka.
Banana obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny i również dodać do garnka. Całość wymieszać i dusić, aż marchewka o owoce będą miękkie i się rozpadną.
W międzyczasie do drugiego garnka wsypać płatki, zalać mlekiem i wodą, dodać cynamon i rodzynki. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Wtedy dodajemy marchewkę i mieszamy.
Przepis pochodzi z książki "Więcej warzyw na talerzu" Magdaleny Gębackiej.
Ta owsianka do ulubionych przeze mnie nie należy, może to kwestia rodzynek (bleee :P ) albo sporej ilości, która wyszła. Jednak z pewnością propozycja warta wypróbowania.
Autorka proponuje zamiast rodzynek daktyle, żurawinę lub suszone wiśnie.
Komentarze