Szybki w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje chyba ogarnięcie gruszek.
Składniki:
500 g gruszek
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
2 jajka
50 g masła
75 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
1 lekko czubata łyżeczka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy, żeby wystygło.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy sokiem (w oryginale był on z 1 cytryny). Odstawiamy.
Mikserem roztrzepujemy jajka, dodajemy przestudzone masło i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, później cukier i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy gruszki razem z sokiem. Mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 30-45 minut (do suchego patyczka).
W oryginalnym przepisie Dorota poleca podawać z lekko ubitą creme fraiche.
Składniki:
500 g gruszek
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
2 jajka
50 g masła
75 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
1 lekko czubata łyżeczka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy, żeby wystygło.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy sokiem (w oryginale był on z 1 cytryny). Odstawiamy.
Mikserem roztrzepujemy jajka, dodajemy przestudzone masło i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, później cukier i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy gruszki razem z sokiem. Mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 30-45 minut (do suchego patyczka).
W oryginalnym przepisie Dorota poleca podawać z lekko ubitą creme fraiche.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Podawać z lekko ubitą creme fraiche.
Komentarze