Schab pieczony

Pieczony w rękawie, pyszny i kruchy. Mocno inspirowany przepisem.

80 dag schabu
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
mieszanka przypraw:
   - 1 łyżeczka papryki
   - 1/2 łyżeczki majeranku
   - 1/4 łyżeczki mielonego kminku
   - 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
   - pieprz świeżo mielony
worek lub rękaw do pieczenia

Schab myjemy i dokładnie osuszamy. Robimy w nim dziurki końcówką noża.

Czosnek przeciskamy przez praskę i zapełniamy nim dziurki w schabie.

Mięso nacieramy porządnie solą, olejem i przyprawami. Szczelnie zamknięte wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. U mnie to były dwie godziny i mięso fajnie zaczęło przechodzić smakiem przypraw. W oryginalnym przepisie to doba.

Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. W rękawie zostawiamy sporo wolnego miejsca, zamykamy klamerkami i nakłuwamy folię.

Pieczemy przez 1 godzinę, grzanie góra-dół.

Już wiem, co będzie w najbliższe święta na obiad :)

Komentarze