Pieczony w rękawie, pyszny i kruchy. Mocno inspirowany przepisem.
80 dag schabu
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz świeżo mielony
worek lub rękaw do pieczenia
Schab myjemy i dokładnie osuszamy. Robimy w nim dziurki końcówką noża.
Czosnek przeciskamy przez praskę i zapełniamy nim dziurki w schabie.
Mięso nacieramy porządnie solą, olejem i przyprawami. Szczelnie zamknięte wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. U mnie to były dwie godziny i mięso fajnie zaczęło przechodzić smakiem przypraw. W oryginalnym przepisie to doba.
Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. W rękawie zostawiamy sporo wolnego miejsca, zamykamy klamerkami i nakłuwamy folię.
Pieczemy przez 1 godzinę, grzanie góra-dół.
Już wiem, co będzie w najbliższe święta na obiad :)
80 dag schabu
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz świeżo mielony
worek lub rękaw do pieczenia
Schab myjemy i dokładnie osuszamy. Robimy w nim dziurki końcówką noża.
Czosnek przeciskamy przez praskę i zapełniamy nim dziurki w schabie.
Mięso nacieramy porządnie solą, olejem i przyprawami. Szczelnie zamknięte wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. U mnie to były dwie godziny i mięso fajnie zaczęło przechodzić smakiem przypraw. W oryginalnym przepisie to doba.
Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. W rękawie zostawiamy sporo wolnego miejsca, zamykamy klamerkami i nakłuwamy folię.
Pieczemy przez 1 godzinę, grzanie góra-dół.
Już wiem, co będzie w najbliższe święta na obiad :)
Komentarze