Pancakes

Idealnie pyszne, puszyste, lekkie
Składniki dla 4 osób:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej, przesianej
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki (375 ml) mleka
- 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Jajka lekko roztrzepujemy przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodajemy mleko, masło i mieszamy rózgą. Bezpośrednio do mieszanki przesypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Mieszamy rózgą do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.
Smażymy na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracamy na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Odkładamy na talerz.
Podajemy z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub wedle upodobania.
Z przepisu Kikkery (Galeria Potraw).

Komentarze