Czekoladowe gofry z bitą śmietaną i owocami

Pyszne gofry. Niezbyt słodkie, idealnie puszyste.

Składniki:
- 2 szklanki (250ml) mąki
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- półtorej szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- śmietanka 30%

Do przesianej maki dodajemy kakao, proszek, sodę i cukier puder. Mieszamy. Masło ucieramy mikserem z żółtkami. Następnie dodajemy mleko i maślankę. Łączymy. Dodajemy suche składniki. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie dodajemy je do kakaowej masy.
Ciasto nakładamy na gofrownicę i pieczemy chrupiące gofry.
Śmietankę ubijamy.
Podajemy z ulubionymi owocami.
Porcja dla 4-6 osób. Jeśli ciasta jest za dużo, możemy przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Na następny dzień gofry wychodzą równie dobre.

Komentarze