PRZETWARZANIE CUKINIOWE

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM
Sałatka z cukinii na zimę z dowolnymi ziołami, wyszła super przed pasteryzacją, a po zobaczymy. Wyszło 6 słoików po dżemie.

2 kg cukinii młodej
1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
bazylia świeża lub suszona
1 łyżeczka soli morskiej
3/4 szklanki octu spirytusowego lub winnego
5 ząbków czosnku

Cukinie umyć i pokroić w plastry, jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie zasypać cukrem i solą - wymieszać, odstawić na 15 minut po czym dodać ocet, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Wszystko wymieszać i zostawić tak na godzinkę po czym włożyć do wyparzonych słoiczków razem z zalewą i pasteryzować od zagotowania ok 10 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

CUKINIA Z CEBULĄ I CURRY

1kg cukinii
500g cebuli
250ml octu
250ml wody
250g cukru
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka musztardy

Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w nie za grube ale i nie za cienkie plastry. Cebulę pokroić w plasterki. Czosnek wycisnąć.
Wodę zagotować z octem i cukrem. Dodać przygotowane warzywa i musztardę. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Warzywa wraz z zalewą rozdzielić do słoików. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików.

DŻEM Z CUKINII AGRESTOWY


WANILIOWY DŻEM Z CUKINII

Komentarze